Waarom is een goede bh zo duur?
Een veel gestelde vraag is waarom een goed passende grote (cup-)maat bh zo duur moet zijn. Het was toch maar een klein stukje stof?
Ik zeg altijd maar zo: Een goede bh is niet duur, maar duurzaam. Je doet er echt langer mee dan met een goedkopere bh én het doet veel meer voor je. Ik zal je uitleggen waar de grote verschillen liggen.
Maak maar een vergelijking met een goede jeans. Deze zal net zo ‘duur’ zijn als een goede bh. Je moet dan weten dat een spijkerbroek uit 15 onderdelen bestaat en in 5 tot 15 minuten in een fabriek in elkaar gezet wordt. Spijkerstof is ook een relatief goedkoop materiaal met weinig snijafval. Een goede bh bestaat uit plusminus 50 onderdelen en kost ongeveer 45 minuten om in elkaar te zetten.
Lees 10 weetjes over de perfecte bh op een rij >>
Zo zie je maar: een bh is een wonder van constructie en techniek. Hij moet steunen, rekken en vormen en als het kan ook nog aantrekkelijk zijn. Misschien dat je nu snapt waarom een goede bh duur is en eigenlijk erg goedkoop als je het vergelijkt met de beroemde spijkerbroek.
We geven meestal makkelijker en meer geld uit aan dingen die je aan de buitenkant kunt zien, terwijl wat daaronder zit minstens zo belangrijk is.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:
Laat jezelf opmeten in een lingerie speciaalzaak en investeer in een goede bh. Je bent het meer dan waard!
10 weetjes over de perfecte bh op een rij
1. Een bh is het meest complexe kledingstuk dat er bestaat.
2. Een kwaliteits-bh bestaat uit 45 onderdelen, dubbel zoveel als een goedkope bh. En wees gerust: die extra onderdelen zijn er niet zonder reden.
3. Het duurt 20 à 30 minuten om een bh elkaar te naaien. Bij een kwaliteitsmerk als PrimaDonna is dat dubbel zo lang als bij een goedkoop merk.
4. Mooie lingerie bestaat uit mooie materialen: kant, zijde of broderie. Deze stoffen worden met de grootste zorg gekozen: elk onderdeel dat in rechtstreeks contact komt met de huid, wordt altijd zo zacht mogelijk gemaakt.
5. Aan kwaliteitslingerie maken komt ook vandaag nog steeds een groot stuk handwerk te pas: strikjes die met de hand geknoopt worden, het stikwerk, schouderbandjes die manueel gevlochten worden…
6. Kijk eens naar de afwerking van het deeltje van de bh waar de haken en ogen zitten. Voel hoe zacht de materialen daar zijn, speciaal om het voor u zo comfortabel mogelijk te maken.
7. De beugel is een ijzerdraad die omhuld wordt met een beschermende laag. Uiteraard is de kwaliteit van het ijzer en de beschermingslaag van cruciaal belang. Een beugel zorgt voor een mooie vorm én ondersteuning maar mag nooit irriteren. Daarom wordt de beugel nog eens ingepakt in een special beugelhoesje zodat je de beugel gewoonweg niet voelt.
8. Geheimen aan de binnenkant: aan de binnenkant van de bh zie je vaak extra stukjes tulle. Deze dienen voor de stevigheid en ze zorgen ervoor dat je borsten mooi worden gecentreerd.
9. Om de perfecte pasvorm te garanderen wordt vaak met handgemaakte patronen gewerkt.
10. Prototypes worden nog steeds gepast op echte pasdames. Goede lingerie wordt gemaakt met het oog op echte vrouwen.
Ik werk o.a. voor:
Let’s Connect
© Fabienne Zwanenburg 2020 – Alle rechten voorbehouden – Privacy – Cookies